flaghu3  social email  social www  social fb  social messenger    

SEMPITERNAL FAME SCHNAUZER KENNEL © FCI

A FEHÉR TÖRPE SCHNAUZEREK KIALAKULÁSA

 

A fehér törpe schnauzerek története több mint  100 évre nyúlik vissza. Az első törpe schnauzerek az 1800 as évek végén tűntek fel München környékén, ahol az Affenpinscherek már évek óta nagyon népszerűek voltak.

 

A törpe schnauzerek eredetének meghatározásánál pontos  törzskönyvi adatokra nem tudunk támaszkodni. Egyes feltételezések szerint  a kisméretű Schnauzerek és az Affenpinscher keresztezéséből alakult ki a fajta. 

„Feltehetően a törpék nem  Közép Schnauzerek párosításai révén, hanem a Schnauzer és az Affenpinscher keresztezésének eredményeként jöttek létre.” írta Joseph Schwabacher a „History of the Schnauzer and Miniature Schnauzer „ című 1930.-ban megjelent könyvében.  Ahol megjegyzi, hogy ezekre  a fajtákra soha nem volt jellemző a fehér szín.

 

morro II 1895

 

 Törzskönyvek kutatása alapján, a Fehér Törpe Schnauzer ősatyjaként egy díjnyertes Fekete Törpe Schnauzert tartanak nyilván  a Peter V Westerberg (PZ604) nevű 1902-ben született fekete kant, aki a mai feltételezések szerint hordozta az  „e” gént, amely felelős a fehér szín, vagy ahogyan a német feljegyzések akkor említették a sárga szín megjelenéséért.   A feljegyzésekből láthatjuk, hogy a fent említett kan kutyát párosították a Gretel VD Werneburg (PZ1530) nevű, ismeretlen színű szuka kutyával, melynek eredményeként  megszületett  1914 októberében a Mucki VD Werneburg (PSZ 8) nevű sárga színű szuka kutya.   Mucki később párosítva lett Peter unokájával  Pucki VD Werneburggal (PSZ12) aki sötét só-bors színű volt.   Ebből a párosításból született meg  1916. Június 2.-án Peterle VD Werneburg ( PSZ11) fekete színű kan aki Német Champion címet szerzett, és  anyja révén biztosan hordozta a sárga, vagy ahogyan ma ismerjük a fehér „e” gént.  Amerikai kutatások szerint minden Fehér Törpe Schnauzer  visszavezethető  Peter V Westerbergre és unokájára Peterle VD Werneburgra.   Ha például megnézzük  a Dorem Display nevű kutya törzskönyvét számos vonaltenyésztést találunk  a Peter nevű kanra, ilyen formán kijelenthető hogy statisztikailag lehetetlen volt a fehér „e” gént kiszelektálni az állományból, hiszen 2006-ig nem állt rendelkezésre a genetikai teszt végzésének lehetősége, így csak azokat az egyedeket lehetett kizárni a tenyésztésből, amelyek külső megjelenésükben fehérek voltak „ee”, az egyéb színű hordozók „e” tovább örökíthették a fehér színt.

peter v Westerberg

 

Az  eredeti  tenyésztői elképzelések szerint a fajta kialakítása során törekedtek arra, hogy a Törpe Schnauzerek, a Közép Schnauzerek  minél pontosabb kicsinyített változatai legyenek, és mivel a közepek csak fekete és só-bors színben léteznek, ezért a Törpe Schnauzer esetében is erre törekedtek. Ennek érdekében a német fajtaklub megtiltotta a fehér és a foltos színek tenyésztését, arra hivatkozva, hogy ellentétesek a fajta standard kívánalmaival.

 

Sok pletyka terjengett arról, hogy a fehér törpék ugyanolyan hibás és sokszor halálos

génekkel rendelkeznek, mint a kék vagy a merle  kutyák, vagy a fehér Boxerek esetében,süketséggel vagy más egészségügyi  problémákkal küszködnek.

 

A  korai tenyésztők  közül többen azt hitték a fehér kölykökre, hogy albínók,

mivel ezek a kölykök születéskor rózsaszínes bőrrel és orral rendelkeznek. Emiatt sokan

közülük el lettek pusztítva, ugyanis az albínó géneket hibásnak, tökéletlennek ítélték.

 Akik másképp gondolkodtak és életben hagyták a fehér kölyköket azok rájöttek, hogy pár nap elteltével a kölykök orra és szája körül, valamint a talppárnáikon a bőr színe befeketedett.

 

Az idő bebizonyította hogy a Fehér törpe schnauzerek ugyanolyan egészségesek, mint egyéb színváltozatú fajtatársaik és a karakterük is  eredeti  SCHNAUZER.